Island med Lars Lagerbäck i spetsen charmade en hel värld med sin fotboll under EM 2016, första mästerskapet någonsin för den lilla nationen och laget tog sig till åttondelsfinal. Den numera klassiska vulkanen spred sig som en löpeld bland supportrar världen över och satte Island på fotbollskartan. Lagerbäck har lämnat Island och in har Erik Hamrén kommit som tränare. Att Island ska nå EM 2020 genom Nations League är ingen omöjlighet men direkt avancemanget från kvalgruppen till EM blir allt mer avlägset. 

Island spelar i kvalgruppen H tillsammans med lagen Turkiet, Frankrike, Albanien, Andorra och Moldavien. Totalt ska lagen spela 10 omgångar och med två omgångar kvar av kvalet så är det tre lag som gör upp om platserna till EM.

Tabellen i Grupp H.

  1. Turkiet – 19 poäng (8 matcher)
  2. Frankrike – 19 poäng (8 matcher)
  3. Island – 15 poäng (8 matcher)
  4. Albanien – 12 poäng (8 matcher)
  5. Andorra – 3 poäng (8 matcher)
  6. Moldavien – 3 poäng (8 matcher)

Med två omgångar kvar har Island hamnat i ett tufft läge för att kunna nå topp 2 placeringarna. 4 poäng behöver laget ta in på antigen Turkiet eller Frankrike på två matcher för att kunna gå om. Island möter i näst sista omgången just Turkiet på bortaplan, en ödesmatch där vinst är det enda som räknas för Island. Sista matchen ställs Island mot Moldavien.

Så tar sig Island till EM. 

Vinst mot Turkiet och Moldavien, samtidigt som Turkiet tappar poäng i sista omgången mot Andorra. – Island är klara för EM
Vinst mot Turkiet och Moldavien, samtidigt som Frankrike maximalt tar en poäng i sina två sista matcher mot Moldavien och Albanien – Island är klara för EM
Vinst mot Turkiet och Kryss mot Moldavien, samtidigt som Turkiet förlorar mot Andorra – Island är klara för EM (På inbördesmöten mot Turkiet)

Chanserna att Island ska ta en av de två direkt platserna till EM är med andra ord inte superstora, men laget har en andra chans att ta sig till EM oavsett. Island kommer få möjligheten att kvala till EM via sin medverkan i Nations League om nationen inte lyckas direktkvalificera sig för EM via kvalet.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Uppdaterad 15 september, 2021