Expekt

Kroatien är långt ifrån en åttondelsfinal i fotbolls EM 2024. Bronsmedaljörerna från VM 2022 tappade måstematchen mot Italien efter att italienarna kvitterade till 1-1 i matchens sista spark. Kroatien slutar trea i gruppen och är femte sämsta grupptrea i detta nu, vilket gör chanserna minimala till en åttondelsfinalplats.

Måndagskvällen innehöll en stekhet drabbning i Leipzig. EM-fotboll.se var på plats i Leipzig för att följa Kroatien och Italien på nära håll i en viktig match i Grupp B. Kroatien hade bara en inspelad poäng inför matchen och behövde tre för att gå om Italien, ett Italien som hade tre poäng och låg tvåa inför rysaren.

Två tungviktare inom europeisk fotboll under 2010-talet, och ett lag skulle få bli besvikna. Parallellt spelade Spanien (klara gruppsegrare) mot Albanien. Vid albansk seger där skulle saker och ting röras om ordentligt, men förutsättningarna för Italien mot Kroatien var annars klara: Italiensk poäng gav avancemang, och Kroatien behövde ta tre för att drömma om åttondelsfinal.

EM-fotboll.se:s utsände, Juuso Sallinen, vittnade om att stämningen i Leipzig var något alldeles extra med tiotusentals skrikande kroater på plats. De tillresta fick se Kroatien skapa den första stora möjligheten i matchen genom Luka Sucic långskott men Italien skapade den första superchansen i matchen. Nicolo Barella lurade hela Europa när han inte sköt efter dryga halvtimmen, utan där han istället slog ett perfekt inlägg till Alessandro Bastoni som utan tvekan testade Dominik Livakovic målvaktskunskaper i den kroatiska kassen.

Kroatien behövde gå framåt men man stoppades ofta av Italiens fembackslinje och centrala mittfält, innan chanserna kom mot Gianluigi Donnarumma. Kroatien hade svårt att hitta in och lagen gick in till halvtidspaus med 0-0. Kroatien började bra i andra halvlek, bättre än vad man spelade i första halvlek. Man fick också ganska snabbt utdelning då man fick straff efter sju minuter i halvleken efter att bollen tagit på Davide Frattesis hand i straffområdet.

Från elva meter stegade lagkapten Luka Modric fram för att slå straffsparken. Men Real Madrid-mittfältaren missade straffen efter en fin straffräddning från Gianluigi Donnarumma. Men Modric skulle få sin revansch. Bara halvminuten efter straffmissen hann Modric fram på en Donnarumma-retur för att stänka dit 1-0 för sitt Kroatien och två tredjedelar av publiken i Leipzig fick jubla.

Italien flyttade fram sina positioner efter Kroatiens 1-0-mål. Italien pressade kroaterna och närmade sig en kvittering med några bra anfall och i synnerhet bra fasta situationer. Italien låg i ett ganska tufft läge. Man behövde gå för ett mål men man ville gärna inte släppa in något, då man skulle kunna förlora lite momentum som en av fyra bästa treor vid förlust. Men man gick för 1-1, vilket i det fallet med stor sannolikhet skulle slå ut Kroatien (som bara skulle ha två poäng bland EM:s bästa treor)

Kroatien visade sin klass i försvarsspelet i slutet på matchen, där man spelade kompakt och för hela nationen i sin jakt på åttondelsfinal. Italien jagade och jagade men kroaterna dödade mycket tid. Italien fick åtta minuters tilläggstid på sig att jaga ännu mer. Men Kroatien dödade ännu mer tid genom att vara framgångsrika i försvaret och med boll. Och Kroatien, som hade kniven mot strupen, såg ännu en gång att klara av biffen. Men i matchens allra sista spark, efter att Riccardo Calafiori avancerat upp från mittbacksposition, avgjorde Italien händelserna. Mattia Zaccagni fick på en kalasträff och borrade in bollen i bortre krysset till 1-1 i matchminut 98 till en sinnessjuk avslutning på ödesmatchen.

Matchen blev en superrysare, och innehöll ett drama utöver det vanliga. Zaccagnis mål gav Italien en poäng och en andraplats i Grupp B, vilket innebär åttondelsfinal mot Schweiz den 29 juni i Berlin. Kroatien slutar trea i gruppen och är i detta nu den näst sämsta grupptrean av alla. Kroatiens hopp för att nå åttondelsfinal är att många resultat ska gå toppnationens väg, och vägen dit är nästan omöjlig. Slovenien behöver förlora med mer än tre mål mot England och från Grupp F får grupptrean där inte gå om Kroatien.

– Det finns en minimal chans, men jag tror inte att de kommer att nå den, säger TV4-experten Siavoush Fallahi om Kroatiens chanser i TV4:s sändning.

Parallellt vann Spanien mot Albanien med 1-0, där spanjorerna vinner gruppen med full pott och Albanien slutar sist på en poäng.

Kroatien – Italien, 1-1 (0-0)

’55 1-0 Luka Modric
’90+8 1-1 Mattia Zaccagni

Uppdaterad 24 juni, 2024