Uppdaterad 16 maj, 2021

TOPPTIPSET 17/5

System: 108 rader

SPELSTOPP: 18:29

SPELBOLAG: Svenska Spel

108 rader
1. Elfsborg – Halmstad 1
2. Malmö – Kalmar 1X2
3. Göteborg – Sirius X2
4. Varberg – Norrköping 12
5. Mjällby – Häcken 2
6. Östersund – AIK 2
7. Bournem. – Brentford 1X2
8. Barnsley – Swansea 1X2
Till Topptipset

Sex fajter från Allsvenskan och två från engelska The Championship – så ser fördelningen ut på veckans första Topptips. Kupongens stora skräll ordnar Rydströms smålänningar i Skåne medan spiken bankas in på Jämtkraft Arena där de tillresta gnagarna från Solna spås bli numret större. Åtta gröna bockar i sikte!

För att ha möjligheten att slåss om dagens prispott på Topptipset behöver du ett konto hos Svenska Spel. Om du inte redan är kund hos Sveriges tryggaste spelbolag kan du signa upp HÄR

⏰ Spelstopp: 18:59

💰 Spiken! – AIK

Ett till synes uddlöst ÖFK får svårt att matcha hungringa gnagare som siktar på att avsluta sin usla bortatrend. Bartosz Grzelaks tillresta gäng är numret större och återvänder till huvudstaden med alla poäng i bagaget. Spiktvåa.

💣 Skrällen! – Kalmar

Kalmar är Allsvenskans stora utropstecken så här långt – mycket tack vare att ikonen Henrik Rydström tagit över som huvudtränare i klubben. Smålänningarna kan mycket väl lyckas skrälla i Skåne denna afton. X2 åker således in tidigt.

1. Elfsborg – Halmstad 1

Halmstad har bärgat fem pinnar i de sex inledande omgångarna och i de matcher där HBK lyckats ta poäng är det främst tack vare Malmö-lånet Marcus Antonsson som stått för större delen av målproduktionen. Gästerna står inför en tuff utmaning på Borås Arena denna kväll där skickliga Elfsborg väntar. Med Per Frick tillbaka i laget har de gulklädda värdarna sett ännu vassare ut och kommer närmast från en 2-0-seger mot Sirius. Utöver nyss nämnde Frick har även hans ersättare (som nu rättvist tagit en plats i startelvan på en annan position) Marokhy Ndione noterats i målprotokollet hela fyra gånger sedan säsongen startade. Hemmasegern är trolig och så länge ettan stannar vid 60-65 procent kan den gott singlas.

2. Malmö FF – Kalmar FF 2

Malmö FF har inlett den allsvenska säsongen tveksamt. “Di blåe” har förlorat mot Djurgården samt tappat poäng mot både AIK och Östersund, och ska Jon Dahl Tomassons skåningar få lyfta Lennart Johanssons pokal även denna säsong så måste nivån upp ett par snäpp. Kalmar FF är ännu obesegrade och har under Henke Rydströms styre sett minst sagt tappra ut. De rödklädda smålänningarna visade stark moral mot Elfsborg när de hämtade ikapp 0-2 till 2-2 i matchens slutskede och ändå fortsatte dessutom gå framåt i de avslutande minuterna. Det luktar skräll på Stadion då gästerna mycket väl kan lyckas hålla i sin fina trend. Inled streckandet från höger där värdet finns och låt målarpenseln vandra så länge stålarna räcker.

3. IFK Göteborg – Sirius X

Upphaussade IFK Göteborg, som inför säsongen värvade internationella superstjärnan Marek Hamsík, har inte levt upp till förväntningarna hittills. Blåvitt har haft förtvivlat svårt att göra mål och har än så länge bara en seger på sex omgångar. Fortsätter det så här för göteborgarna är det knappast tal om några topplaceringar. Sirius ser traditionsenligt pigga ut och kan aldrig räknas bort. Trots att Stefano Vecchia såldes till Rosenborg inför säsongen så har de Uppsala-bördiga klarat sig relativt fint hittills och kommer att kunna utmana om poängen på nytt. Ettan ser ut att bli hårt betrodd och X2 agerar därför spelvärd lösning i match 3.

4. Varberg – IFK Norrköping 2

Både Varberg och IFK Norrköping har varit inblandade i riktiga målkalas så här långt och spåkulan skvallrar om att fyrverkeriet fortsätter på Påskbergsvallen denna afton. Jocke Perssons hemmahörande hallänningar har svårt att täppa till i defensiven men har å andra sidan lyckats göra mål framåt i alla sina fem senaste fajter. Gästande Peking kliver självklart in som favoriter, men med hög streckprocent på tvåan kan den knappast lämnas allena. Med spelare som Levi, Haksabanovic och Adegbenro i truppen är det dock nästintill målgaranti från östgötarnas håll. Den sistnämnde har stått för smått otroliga sex mål bara i de fyra senaste matcherna. Tvåan åker in först, men det är ingen dum idé att låta den blygsamt betrodda ettan haka på. Avslag på krysset.

5. Mjällby – Häcken 2

Det händer saker i Häcken för tillfället. Andreas Alm blev förste tränare i Allsvenskan denna säsong att lämna sitt uppdrag och beslutet sägs ha tagits på ömsesidigt vis, men med tanke på “Humlornas” resultat den senaste tiden var det troligen så att den sportsliga ledningen ville gå i en annan riktning på tränarsidan. Fotbollskunnande finns det som bekant gott om i spelartruppen där vi hittar namn som Jeremejeff och Bengtsson, bland andra. Hos Mjällby är serbiske försvararen Ivan Kricak avstängd och mot ett skickligt Hisinge-gäng som gjort om i tränarstaben riskerar värdarna att vara numret för små. Håller sig tvåan kvar under 45 procent är den en lysande spik.

6. Östersund – AIK 2

AIK har haft förtvivlat svårt att få till resultaten på resande tass hittills denna säsong. Faktum är att de svartklädda kammat noll i både poäng och mål på bortaplan. Även om kaptenen Sebastian Larsson har synat för många ostskivor och är avstängd inför resan norrut, så finns det ändå gott om kvalité hos Gnaget som troligen lyckas avsluta den dystra trenden i Jämtland. ÖFK startade säsongen fint, men verkligheten har nu sprungit ikapp Blair Turgott och company som sett uddlösa ut på slutet. Till cirka 50-55 procent singlas tvåan utan att blinka.

7. Bournemouth – Brentford X

Det är äntligen dags för Playoff i engelska The Championship och den första semifinalen, som traditionsenligt spelas som ett dubbelmöte, utkämpas mellan Bournemouth och Brentford. Två riktiga giganter från den engelska andradivisionen brakar alltså samman och att på förhand utse en vinnare i denna duell är ingen enkel uppgift. Pontus Jansson och hans kamrater i bortalaget från London avslutade grundserien med fyra raka segrar och vann dessutom senast de besökte Vitality Stadium. Men Woodgates hemmahörande manskap är som bekant inget strykgäng och kom även de upp i nivå i slutet av den ordinarie säsongen. Bäst att inleda i mitten och gardera friskt, helst med alla tecken om plånboken tillåter.

8. Barnsley – Swansea 1

Målgång sker slutligen på Oakwell där Barnsley välkomnar Swansea. Efter nästan två veckors vila finns det inga betydande skador att ta hänsyn till och båda sällskapen kommer troligen att kunna mönstra sina starkaste startelvor. Mycket står på spel och Barnsley, som nästan degraderades till League One förra säsongen, har allt att vinna ur det perspektivet. Amerikanske landslagsmannen Daryl Dike har varit en avgörande pjäs hos The Tykes och har 20-åringen en bra dag på jobbet är han en potentiell matchvinnare för hemmalaget denna kväll. Svanarna från Wales ska dock inte räknas ut och heltäckningsmattan rekommenderas i en svårtippad fight, men med värde till vänster åker 1X tveklöst in först.

Missa inte chansen att visa upp dina analytiska förmåga när det kommer till fotboll. 8 rätt på Topptipset kräver både kunskap och fingertoppskänsla och kan ge riktigt bra betalt på köpet. Signa upp ett konto hos Svenska Spel HÄR!

108 rader

1. Elfsborg – Halmstad 1
2. Malmö – Kalmar 1×2
3. Göteborg – Sirius x2
4. Varberg – Norrköping 12
5. Mjällby – Häcken 2
6. Östersund – AIK 2
7. Bournem. – Brentford 1×2
8. Barnsley – Swansea 1×2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Till Topptipset

Alla speltips på em-fotboll.se är avsedda för dig som är 18+. Spelar du för mycket? Kontakta Stödlinjen.